Dla tych delikatnych naleśników można stracić głowę. Ich sekretem jest czekoladowy mus
Czekoladowy mus to słodki akcent, dzięki któremu zwyczajne naleśniki zamieniają się w kuszący przysmak, któremu trudno się oprzeć. Jego bazą jest gorzka czekolada o zawartości kakao powyżej 70%. Warto podkreślić, że jest ona bogata w antyoksydanty, a w umiarkowanych ilościach wspiera pracę serca i mózgu.
Mus możesz przygotować wcześniej, jednak najlepiej go spożyć w ciągu 24 godzin. Jeśli mus czekoladowy wydaje się zbyt gęsty, możesz dodać łyżkę mleka lub śmietanki, delikatnie mieszając, aby zachować puszystość. Aby zmniejszyć kaloryczność musu, użyj śmietanki o niższej zawartości tłuszczu, np. 18%.
Jak zrobić naleśniki z czekoladowym musem?
Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowanym zadaniem. Warto jednak znać kilka trików, które sprawią, że ciasto będzie idealne. Po pierwsze, naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z bardzo cienkim dnem. Po drugie, używaj chochelki do odmierzania porcji ciasta i obracaj patelnię w dłoni, aby ciasto równomiernie się rozprowadziło. Dzięki temu przygotujesz ultra cienkie naleśniki.
Porada: dodatek wody gazowanej do ciasta naleśnikowego sprawia, że stają się one wyjątkowo lekkie i delikatne – to najważniejszy trik stosowany w profesjonalnych kuchniach.
Przepis: Naleśniki z lekkim czekoladowym musem
Delikatne, złociste naleśniki wypełnione aksamitnym musem z gorzkiej czekolady.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 334 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Na mus czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 białka jaj
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie musuRoztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do przestudzenia. W misce ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem, a w drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj przestudzoną czekoladę ze śmietanką, a następnie dodaj ubitą pianę z białek. Mieszaj delikatnie, aby mus pozostał puszysty. Wstaw mus do lodówki na minimum 15 minut, aby lekko stężał.
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoOddziel białka od żółtek i przełóż je do wysokiego naczynia. W dużej misce wymieszaj mleko z wodą gazowaną i żółtkami. Dodawaj mąkę do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję śmietany. Ubij sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją do ciasta. Po połączeniu piany z ciastem dodaj sól i resztę mąki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną wody lub mleka.
- Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przed wlaniem porcji ciasta natłuść powierzchnię patelni niewielką ilością oleju. Ciasto zawsze wlewaj na środek patelni. Okrężnymi ruchami rozprowadź je tak, aby cienką warstwą pokryło całą jej powierzchnię. Gdy naleśnik jest usmażony, przewróć go na drugą stronę za pomocą długiej szpatułki.
- Nadziewanie naleśnikówKażdy naleśnik posmaruj warstwą czekoladowego musu i złóż na cztery.
Jak wzbogacić smak naleśników?
Dla urozmaicenia smaku musu możesz dodać do niego kilka kropli ekstraktu waniliowego. Możesz również dodać startą skórkę pomarańczową lub kilka kropli likieru pomarańczowego. Świetnie sprawdzi się także szczypta chili lub cynamonu, szczególnie gdy zależy ci na uzyskaniu bardziej wyrazistego smaku.
Jak udekorować naleśniki z musem czekoladowym?
Idealnym dodatkiem będą świeże owoce, np. truskawki, maliny czy borówki. Jeśli nie masz owoców naleśniki będą również atrakcyjnie wyglądać jeśli posypiesz je wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami bądź migdałami. Doskonałym pomysłem będzie również bita śmietana z odrobiną cynamonu.